16 april 2010

Anno 2010: 'Dubbele finale? We zijn toch zeker gekke Henkie niet!'


April 2010, bekerfinale Feyenoord-Ajax. Nadat de kaartverkoop voor 10.000 Feyenoordsupporters heeft plaatsgevonden, wordt besloten de opzet van de finale te wijzigen door deze over twee wedstrijden te spreiden, een heen- en terugwedstrijd.


‘Onze supporters zijn enorm trouw, dat zien we maar eens bevestigd’. Oh wat is Feyenoord toch weer trots op haar Legioen. In april al 28.000 seizoenskaarten voor het nieuwe seizoen verkocht, ondanks de prijsverhoging. En dat wordt natuurlijk breed uitgemeten op Feyenoord.nl. Even jezelf op de borst kloppen. Wat hebben we toch een geweldige achterban. Men vergeet te melden dat de opzegtermijn razendsnel verloopt, maar dat terzijde. Je blijft toch wel gaan.

Mooie woorden dus, maar als het om daden aankomt geven ze niet thuis. Geen enkel moment is gedacht aan de bijna 10.000 supporters van wie de meesten minimaal twaalf uur voor de sigarenboer hebben doorgebracht. Die fanatieke groep, het hart van de club, wordt in de steek gelaten.

En dat had niet gehoeven. Na overleg met de KNVB, Binnenlandse Zaken, Rotterdam en de Amsterdamse grachtbewoners waren immers enkele opties naar voren geschoven. Twee daarvan, zoals bekend, de twee-wedstrijdenfinale en géén finale.

Dat de KNVB voor de eerste kiest is logisch. Meer inkomsten van kaartverkoop en geen lege vakken meer in het stadion (lees: geen amateurverenigingen, sponsorrelaties en ook niet schele Kees van de kantine van IJsselmeervogels die wel eens een echt stadion van binnen wil zien. Dat zou een ware aderlating zijn). De derde optie, een finale zonder publiek, was natuurlijk voor de schijn en zou nooit plaatsvinden.

De KNVB, die rechtlijnige en eenduidige organisatie ("nee we veranderen de reglementen niet tussentijds" en "een finale over twee wedstrijden is onbespreekbaar") hield zoals altijd formidabel voet bij stuk. Maar goed, dat wisten we al.

Nee, de houding van Feyenoord is het ergst. Eén ding moet je die Amsterdamse club nageven: zij durfden te dreigen met een boycot toen ze vonden dat ze te weinig kaarten toebedeeld kregen. En dat hielp. Goed, vooral dankzij welwillendheid van Aboutaleb dan, maar uiteindelijk krijgen ze hun zin.

En Gudde? Die durft dat niet. De voorman van een volksclub van mouwen opstropen buigt naar de gesprekspartners, z'n ruggengraatje stond op knappen, hij hield z'n pootje gebogen. Wat een mooi gebaar had moeten worden, mondt uit in een belediging van de eigen achterban.

Alleen al het belang van de Primera-groep was voldoende reden geweest om afstand te nemen van de finale. "Geef dat ding maar weg. Ná de kaartverkoop de boel omgooien? Terwijl er al groen licht was van de gemeente, de NS, beide clubs én de KNVB? Daar doen wij natuurlijk niet aan mee. We zijn toch zeker gekke Henkie niet." En een knipoog naar Kessler. Ik zie Kesslers zweetdruppeltjes al tevoorschijn komen, een verbouwereerde Ajax-directie die op die manier natuurlijk geen prijs wil winnen, en een glunderende Gudde.

Maar het heeft zo niet mogen zijn. Gudde is nu tevreden dat 40.000 supporters naar het stadion kunnen. Die kleine 10.000 vallen daarbij in het niet en zijn snel vergeten. Het had zo mooi kunnen zijn: een stadion met twee fanatieke supportersgroepen recht tegenover elkaar.

Ik ben benieuwd of we nog wat te horen krijgen. Misschien een gratis pakje sigaretten, of een kortingsbon bij Primera? We moeten er straks toch weer heen met dat kansloze kaartje.

Omdat ik de kwaadste niet ben heb ik Feyenoord het idee geopperd om de tienduizend fans de heenwedstrijd in De Kuip op schermen te laten volgen. Een beetje in de 'traditie' dus van het eerste jaar van de Bezinning, toen videoschermen in De Kuip zijn geplaatst. Op deze tip kwam echter - hoe verrassend - geen enkele reactie.

Bottleneck


16 april 2010