Renovatie & uitbreiding


Nederland. Het op bouwen beluste landje met ingenieurs die 's werelds grootste waterkeringen maken van beton en staal. De Deltawerken, de Nieuwe Waterweg, niets is te gek. Zelfs land uit water kunnen creëren, vroeger en nu.

En dan vooral de Rotterdamse constructeurs die pionierswerk hebben verricht, en gezorgd voor wederopbouw en renovatie in optima forma. Of tweeduizend hectare land uit de zee trekken. En het dan de Tweede Maasvlakte noemen, omdat er al eentje was, en je er gewoon eentje bij hebt gemaakt. Dat is Rotterdam.

Maar een stapsgewijze uitbreiding en renovatie van De Kuip, dat is natuurlijk geen mogelijkheid volgens de stadiondirectie. 'Te moeilijk...' Ook al heb je een in bouwkundig opzicht eenvoudige staalconstructie die zich leent voor vervanging en versteviging. Volgens TNO gaat de Kuip met de nodige investeringen nog 50 jaar mee. Laat staan met een grondige renovatie.

Derde ring of veld verlagen
Direct tegen het stadion aan is volop ruimte voor aanbouw van een derde ring. Zo ook voor bedrijvigheid als horeca, congresruimtes, vergaderzalen, fanshops en  sportwinkeltjes. Waarvan de omzet dus niet afhankelijk is van alleen de wedstrijddagen. Een potentiële inkomstenbron voor Feyenoord en de gemeente.

En daarvoor hoeft men niet uit te wijken naar een andere locatie. Plek zat rondom de Kuip, desnoods met uitkoop van de paar bedrijven ten noordwesten van het stadion. Of neem alleen al het voorplein waar duizenden en duizenden stoeptegels maar liggen te leggen. Opbrengst nul komma nul.

Een andere optie dan de derde ring is nog altijd het verlagen van het veld met enkele meters. De parterrevakken worden volwaardige tribunes die net als de andere twee ringen doorlopen in de hoeken van het stadion. Dit gaat niet ten koste van de afmetingen van het veld en er is nog ruimte voor een gracht.

Idiotie
Voor hen die geloven dat renovatie geen optie is: think again. Het enige dat telt voor de Dick van Wells en Jan van Merwijks van deze louche wereld, is dik geld (laten) verdienen aan orders voor een nieuw stadion. En ondertussen staren supporters zich maar blind op wanstaltige stadion-objecten met godsgruwelijk lelijke eierschalen als daken.

Bedragen van 300 tot 400 miljoen euro vliegen je om de oren. Het is idiotie ten top: een stadion voor drie keer zoveel geld dan renovatie en uitbreiding, op nog geen steenworp afstand van de huidige Kuip neerplempen.

Honderden miljoenen ertegenaan slingeren om talloze bedrijven uit te kopen, grond bouwrijp te maken en - niet te vergeten - een fundament neer te leggen, dat al tientallen miljoenen kost. Minimaal. Dat laatste is het verschil met bijvoorbeeld Hamburger SV waar een stadion verrees voor minder(!) dan 100 miljoen euro. Want minder heien in die grond.

Met de nodige investeringen en juiste aanpak, kan de Kuip weer tot de top van de wereld behoren. En dat voor een schijntje vergeleken met nieuwbouw van notabene vijfhonderd meter verderop. Waar is de logica...

Vernieuwen met behoud van karakter
Wat een statement zou het tegelijkertijd zijn tegen al die fonkelnieuwe, anonieme beton-tombes die de afgelopen jaren in Europa als blokkendozen zijn gebouwd.  Gefaseerd renoveren en uitbreiden met een derde ring of verlaging van het veld. Meer business seats en business units. Sectie na sectie, zomerstop na zomerstop. Een écht meerjarenplan, waarom niet. In Enschede en Dortmund weten ze hoe dat moet.

Nee, de wonderbaarlijke wereld van wederopbouw kent geen grenzen. Dat heeft de geschiedenis al laten zien. Vizier op de toekomst, respect voor het verleden. Zo luidt de door Feyenoord zelfbedachte, toepasselijke slogan. De Kuip klaar maken voor nog eens 75 jaar glorie, en door laten groeien op zijn grondvesten. Met behoud van zijn unieke karakter en sfeer, maar dan nog grootser. Dat is dé ultieme verwezenlijk van die slogan.
Bottleneck
maart 2012






.