28 maart 2012

Stoelnummering; we shall not be moved!

Arrogantie ten top. Feyenoord verwacht dat je 'ja en amen' zegt op een piepklein stukje in een brief. Drie regeltjes, waardoor  je straks van de ene op de andere wedstrijd, verplicht bent om op een vast stoeltje te zitten. Maar dat staat zo onmetelijk haaks op onze cultuur en beleving. Weg jarenlange sociale structuur in het vak, weg spontane sfeer en weg Legioen.


De dag dat zoiets met succes in heel het stadion is ingevoerd is voor sommigen hun laatste dag in De Kuip. Maar zover zal het nooit komen, opzeggen is geen optie. Dan hebben ze je precies waar ze je willen hebben want dan voldoe je blijkbaar al bij voorbaat niet aan hun nieuwe rolmodel van de supporter.

Nee dat gaat weer lekker zo. Zulke voor de sfeer en kameraadschap ingrijpende maatregelen, die je zonder om je mening te worden gevraagd door de strot worden geduwd. Daar schuif je dan duizenden euro’s in achttien jaar tijd naartoe.

Leuk ook voor seizoenskaarthouders die vrienden meenemen op een losse kaart. Of als je van plan bent om over een paar jaar je kind af en toe eens mee te nemen, gezelllig naast je vaste vriendengroep.

En waarom allemaal? Omdat er zogenaamd zoveel incidenten zijn, of zo’n dreigende sfeer hangt? Opgeblazen onzin. Momenteel lopen er 106 stadionverboden. Oftewel 106 gevallen die de huisregels hebben overtreden en bestraft zijn. Waarvan ook nog eens een groot deel buiten het stadion waar bezoekers geen last van hebben.

Dat komt neer op nog geen 0,3% van alle bezoekers. Rechtvaardigt die kleine omvang dat de rest – 99,7% – tegen het zere been moet worden geschopt en tegen alle sociale traditites in, op vaste stoeltjes wordt gedropt?

Ja, de beleving moet zogenaamd prettiger worden, zo is te lezen in het Audit-rapport. Het zit natuurlijk allang prima met die beleving. De Kuip is nagenoeg altijd uitverkocht en staat bekend om het fanatieke, meelevende publiek. Dat is juist wat het Legioen zo groot maakt. Het enige waar mensen zich flink aan storen zijn de lange wachtrijen en de overvloedige ME.

Maar het is zeker dat als straks op de groene zijde vaste stoelnummering realiteit is, 99% het wedstrijdbezoek als onprettig beleeft. En daar draait het om, niet die randzaken. Liever twintig minuten wachten bijvoorbeeld, dan dat gedrocht van vaste stoelen. Overal waar je kijkt hebben mensen het naar de zin. Waarom zou je anders nog komen.

En dan durft Feyenoord het rapport dat ze hebben opgesteld, met daarin maatregelen zoals stoelnummering, ook nog eens de titel 'Feyenoord thuis, een feest voor iedereen' mee te geven. 'Feyenoord thuis, een minachting van iedereen' kunnen ze het beter noemen. Een feest was het al en zal het altijd blijven, tenzij ze die idiote maatregelen gaan uitvoeren.

Vanaf volgend seizoen moeten de nieuw-genummerde vakken meer dan ooit eensgezind zijn. Mensen op losse kaarten die er niet vanaf weten en voor 'hun' bezette stoeltje staan, moeten door iedereen eromheen vriendelijk en normaal erop gewezen worden dat stoelnummering niet opgaat. 

Zoek een lekker plekje op en meng je tussen de rest. Alleen dan kun je opstootjes voorkomen, want die gaan er anders komen als niemand anders wat doet. Wat de gevolgen zijn laat zich raden.

Oftewel stoelnummering m’n reet. ‘We shall not be moved!’ is eens temeer van toepassing.

Bottleneck