28 maart 2012

De Kuip versus De Breedtesport

Hé kijk nou, een politicus. Wethouder Antoinette Laan benadrukt dat een nieuw stadion van Feyenoord niet op Varkenoord mag, als dat ten koste gaat van 'de breedtesport'. Een  prachtige beleidsterm is dat, 'breedtesport', als tegenhanger van topsport. Of kansarme jongeren, dat bekt helemaal lekker.


Waar het op neer komt: een nieuw stadion mag niet in de plaats komen van de huidige amateurvelden van Varkenoord. En dus (want ja, één plus één is drie) ten koste van de jongeren op Zuid die het al moeilijk en zwaar genoeg hebben.

Wethouder Laan ontpopt zich tot de Redder der Mensheid. Zou zij in de Kuip-kwestie niet opkomen voor het belang van de breedtesport, dan raken kinderen verslingerd aan de heroïne, of weten van gekkigheid niet meer wat ze met hun leven moeten. Een verplaatsing van amateurvelden, je moet er niet aan denken...

Gelukkig pakten de ontwikkelaars van de enige echte Kuip dat in de economisch beroerde jaren dertig wel verstandig aan. Juist dan moet je investeren om later fors te kunnen plukken. Niet toevallig deden zij dat toen zonder hulp van de gemeente (ja oké, zij legden de weggetjes rondom het stadion aan).

Nu ben ik geen voorstander van een nieuwe locatie voor De Kuip - maar van renovatie en uitbreiding! - laat dat duidelijk zijn. Mij komt het dus prima uit, dat hele circus tussen gemeente en stadiondirectie. Zolang renovatie maar eens serieus onder de loep wordt genomen. En die kant wordt het hierdoor toch weer een beetje meer opgeduwd.

Maar je zal de stadiondirectie maar zijn. Eerst het deksel vol op de neus krijgen omdat er natuurlijk in geen honderdduizendmiljoen jaar in het corruptloze Nederland een WK of EK zal komen. En dan nu strijden tegen een politieke troela-blabla die je miljoenenplannen dwarsboomt omwille van een paar voetbalgrasveldjes (die natuurlijk nergens anders in de nabijheid kunnen groeien). Sta je dan, Van Merwijk... gheghe.

De nieuwe Kuip? Nee die komt er nog lang niet. Het is wachten totdat de bescherming van een zeldzaam graskruidbloemplantje op Zuid door de gemeente in de strijd wordt gegooid tegen de stadionplannen. Alles om maar niet te hoeven mee-investeren in middellange-termijnplannen. Je bent niet voor niets politicus.

Bottleneck