15 juli 2011

Persconferentie ontslag Been; hoe het had moeten zijn...

donderdag 14 juli 2011, 14.00 uur
Maasgebouw Feyenoord, Rotterdam
 
Het woord is aan Gudde.


"Om met de deur in huis te vallen zijn we tot het besluit gekomen niet langer door te gaan met Mario Been als hoofdtrainer van Feyenoord 1. Met pijn in het hart nemen we per direct afscheid van hem. Directeur zijn betekent helaas ook vervelende beslissingen moeten nemen, en de afgelopen twee dagen zou je het liefst dan ook nooit mee willen maken. Ik zal een toelichting te geven op de aanleiding van ons besluit en u daarna de gelegenheid geven vragen te stellen.
 

Kort voorafgaand aan de oefenwedstrijd in Ermelo gisteren, vernamen wij dat de verstandhouding tussen selectie en trainer ernstig verstoord is.  Nu is dat niet compleet uit de lucht komen vallen, maar nog niet eerder was de toonzetting zo serieus. We hebben in eerste instantie onderhoud gehad met een kleine afvaardiging van de selectie en ervoor gezorgd dat de oefenwedstrijd gespeeld kon blijven worden met de huidige samenstelling van de staf en het team. Daarbij nemen we ook geen overhaaste beslissingen.Vandaag hebben we nogmaals gesprekken gevoerd, ook met de voltallige selectie en natuurlijk met Mario Been. Deze hele dag heeft daarvan in het teken gestaan en we beschouwen het dan ook als een zwarte dag.

We, de voltallige directie, kunnen niet anders concluderen dan dat de situatie dusdanig nijpend is, dat een vervolg op de huidige voet geen toekomstbestendige mogelijkheid meer is. Natuurlijk wilden we dit ten allen tijde voorkomen, maar als blijkt dat de keuze voor voortzetting leidt tot een slechte sfeer, moeten we helaas een andere weg inslaan. We hebben geprobeerd te lijmen maar de breuk is te groot. Onderling kritiek mag er altijd zijn en hoort er ook te zijn in een goede relatie, dan leer je van elkaar. Maar zodra kritiek de overhand blijft houden werkt het niet meer goed.

Presteren is en blijft het eerste doel en daar hadden en hebben we vertrouwen in, maar de randvoorwaarden moeten dan wel kloppen. Plezier in het spelletje en een gezonde relatie op het veld zijn de belangrijkste randvoorwaarde en dat belang moet altijd voorop blijven staan.

We beseffen dat de timing allesbehalve gunstig is zo midden in de voorbereiding. Maar je moet ook eerlijk zijn en weten dat een ontslag op een later tijdstip, dat vrijwel zeker onvermijdelijk zou blijven, nog ongunstiger is als de competitie eenmaal in volle gang is. Bij deze wil ik Mario het allerbeste wensen en nogmaals benadrukken dat het een scheiding van wegen is die we het liefst niet hadden zien gebeuren."

Persvraag: "Betekent dit dus dat de selectie de beslissingen neemt?""Nee, Martin en ik nemen de beslissingen. Wij nemen iedere zwaarwegende  vorm van kritiek serieus en zoals ik zei hechten wij veel belang aan een werkbare situatie. Als dat in het gedrang komt en weinig perspectief is, moeten we elkaar recht in de ogen aan kunnen blijven kijken."

Persvraag "Wie heeft het voortouw genomen van de spelers? En wie hebben er kritiek op Mario Been?""Daar ga ik niet op in en het doet in feite niet ter zake. Ik kan wel zeggen dat het niet één of enkele spelers waren. Mario weet ervan, wij weten ervan en dat is voor nu voldoende, evenals dat ik geen uitspraken doe over de precieze aard van de kritiek."

Persvraag: "Hoe heeft Mario Been hierop gereageerd?""Mario is zeer aangeslagen en daar voelen wij ons allesbehalve prettig bij. We hebben zijn kant van het verhaal uitgebreid gehoord en gemerkt dat het ook bij hem hard is aangekomen. Hij is een man van de Kuip en zo zal het ook altijd blijven."

En toen schrok ik wakker. Het liep allemaal iets anders, daar hals over kop in Ermelo. 'Daadkrachtige' Gudde schoof met knikkende knietjes de kersverse technisch manager en de aanvoerder van zijn team naar voren. Tegelijkertijd dus weglopend voor verantwoordelijkheid. Het resultaat was dat de selectie alle hoon van Nederland over zich heen kreeg en Feyenoord zichzelf weer eens ongenadig hard voor paal zette.

Bottleneck


15 juli 2011