29 augustus 2012

Red de Kuip

En de roep om behoud en renovatie van De Kuip wordt steeds luider! Een groep van toonaangevende architecten, bouwkundigen en ondernemers heeft een plan ontwikkeld dat razendsnel bekendheid krijgt.



Zoals wij voorstander zijn van renovatie en uitbreiding door middel van een extra ring (of het verlagen van het veld), behelst ook het plan van de initiatiefgroep Red De Kuip een grondige opknapbeurt met een derde ring. Realistisch, mooi, financieel veel beter behapbaar en verantwoord dan een fonkelnieuw stadion, en bovenal met behoud van de historische waarde.

Verschillende impressies zijn te vinden op de site, waarvan het tweede en het onderste ontwerp op deze pagina misschien wel het meest in het oog springen (want: het unieke karakter van staal blijft toonaagevend in het aanzicht van het gebouw).

De tijd lijkt bovendien helemaal rijp voor renovatie in plaats van nieuwbouw. De gemeente staat (terecht) niet te springen om een mega-lening, en als club zijnde moet en wil je geen verplichtingen voor honderden miljoenen euro's aangaan met bouwconsortia als het zoveel goedkoper kan.

Zeker niet in een tijd waarin Feyenoord nu al gebonden is aan het terugbetalen aan investeerders. En hoe hoger de kosten van een nieuw stadion, hoe groter het financiĆ«le risico. Want wie geeft de garantie dat Feyenoord met een stadion van maar liefst 350 miljoen euro genoeg inkomsten gaat gereneren en sportief succes gaat behalen, om die zware lasten te blijven dragen... Juist, niemand. Een gefaseerde uitbreiding is een veel veiligere optie. Vraag maar na in Enschede.

Steun het initiatief van Red De Kuip en teken de petitie hier.
 
 
Bottleneck