1 april 2012

Gudde: saneerder en zaadleider ineen

Gudde is een saneerder die onder druk kan werken. Maakt zonder slag of stoot z'n karwei af, en - toegegeven - da's een bewonderenswaardige eigenschap. Maar laat hem zich alleen daarmee bemoeien. Lekker achter de schermen. Met z'n grauwe kantoorhoofd naast een tafellamp, boven een stapel papierwerk. En een vrouwtje die om half elf 's ochtends en drie uur 's middags langs komt schuifelen met een karretje koffie.


Want alles wat hij daarbuiten doet gaat helemaal fout. Wat betreft supportersbeleid en uithangbord mag Gudde zich rekenen tot de grootste zaadleiders die op deze aardkloot rondglibberen. Met een weerbaarheid waarvoor een weekdier zich kapot zou schamen.

Als ik weer denk aan de dubbele bekerfinale schiet de kramp in m'n hart. Tienduizend man in de kou laten staan. Lui die van negen uur 's avonds tot negen uur 's ochtends met bevroren ballen (en warme maag) in een droevig winkelcentrum van een boerengat hebben gelegen, om een kaartje te kopen voor hun Feyenoord.

Maar nee, toch doodfijn instemmen met een finale verdeeld over twee nieuwe speeldata, wat het kaartje in één klap reduceerde van 'zwaar bevochten' papiertje tot kattenbak-vulling. Ook niet de ballen hebben om te dreigen met een boycot, iets wat Gudde's collega's uit Druivendrecht wél deden. Het ontbreken van enig tegemoetkomend gebaar of dank richting 'de tienduizend' was veelbetekenend.

Dan heb je nog de bizar slechte en gênante tactiek omtrent het vertrek van Leo Beenhakker. De nar die aan de kant wordt gezet, mag uitvoerig zijn zuchtende en zaligmakende zegje houden in het hol van de leeuw. Een speech-lengte waar Fidel Castro z'n pet voor zou afnemen. En Gudde? Die staat ergens verstopt, ingedoken als een wezel. Treffende beelden...

Bijna net zo'n wereldvreemde vertoning als tijdens het moment waarop hij Ron Vlaar de kop van jut liet zijn, door hem voor de buitenwereld Mario Been weg te laten sturen. Nog daargelaten dat Gudde totaal niet heeft aangevoeld hoe het Legioen al maandenlang dacht over Been. Angst om zogenaamd de woede van de supporters over zich af te roepen.  'Omdat zij Been tot in de eeuwigheid zouden blijven steunen'. Ja nog effe. Met als gevolg: de ingekakte boel nog maandenlang dieper in de shit laten zakken. Inclusief Been zelf, helaas.

En zo kun je nog wel even door blijven gaan. De affaire-De Guzman, het blinde gestaar op een nieuw stadion in plaats van uitbreiding (zelfs bij de jubileumviering van De Kuip...), en nu dan de stoelnummering als overtreffende trap (euh stoel). Staat er iets meer loodrecht op hoe een groot deel van het stadion Feyenoord beleeft? Alsof het de normaalste zaak van de wereld is voor supporters waarvan het gros al veel en veel langer naar de Kuip gaat, dan dat Gudde weet hoe je Feyenoord moet spellen.

'En nou als de sodemieter op je vaste plek gaan zitten, Feyenoord kijken en muil houwe.' Nee, hou hem verre van alles wat ook maar invloed heeft op supportersbeleid. Schroef hem - als uithangbord zijnde - meteen van de muur. En laat hem al zeker niet acteren als iemand die opkomt voor hen die de club maken tot wat het is: de supporters.

Bottleneck